slideboven1 slideboven2 slideboven3 slideboven4 slideboven5 slideboven6 slideboven7 slideboven8 slideboven9 slideboven10 slideboven11 slideboven12 slideboven13 slideboven14 slideboven15 slideboven16 slideboven17 slideboven18 slideboven19 slideboven20 slideboven21 slideboven22 slideboven23 slideboven24 slideboven25 slideboven26 slideboven27 slideboven28 slideboven29
slideonder1 slideonder2 slideonder3 slideonder4 slideonder5 slideonder6 slideonder7 slideonder8 slideonder9 slideonder10 slideonder11 slideonder12 slideonder13 slideonder14 slideonder15 slideonder16 slideonder17 slideonder18 slideonder19 slideonder20 slideonder21 slideonder22 slideonder23 slideonder24 slideonder25 slideonder26 slideonder27 slideonder28 slideonder29

Het verhaal van Gulbergen24

Het is juni 2010, een heerlijke woensdagmiddag in Nuenen. Op het terras, in het zonnetje, worden de eerste plannen gesmeed voor een 24-uurs mountainbikemarathon. De initiatiefnemers leggen daar de basis voor wat anderhalf jaar later zal uitgroeien tot een geweldig evenement: de Gulbergen24 is een feit! In november 2010 werd Stichting Mountainbike Promotie Nuenen vervolgens opgericht. Halverwege 2010 begonnen Frans van Dommelen, Eric van de Sande, Ralf van Heugten en Benni Schrurs met de eerste voorbereidingen. “We hebben onze plannen eerst voorgelegd aan het SRE, dat staat voor Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. Na overleg bleek ook het SRE enthousiast en men zag deze activiteit als een verrijking voor de regio. We bieden de recreatieve en sportieve fietsers gezelligheid, plezier en uitdaging. In teamverband of individueel, voor zowel bedrijven als particulieren”, aldus Benni Schrurs, 1e voorzitter van de Stichting Mountainbike Promotie Nuenen.
 
De eerste editie van Gulbergen24 vond plaats onder zomerse omstandigheden op 1 en 2 oktober 2011. De eerste keer zo’n spectaculaire 24-uurs mountainbikemarathon rond Landgoed Gulbergen! Ruim 400 deelnemers, waarvan er zestien een etmaal onafgebroken op de fiets hebben gezeten, trotseerden ronde na ronde de zogeheten ‘Razob-bult’. Met alleen maar tevreden deelnemers, circa 1.000 toeschouwers en een uitermate gezellige sfeer op de "fietsers verblijfplaats" en in het promodorp, spreekt de organisatie terecht van een geslaagd evenement.
 
Na het startschot door Martin Jansen, wethouder van de gemeente Nuenen, reed Nederlands kampioen mountainbike Rudi van Houts, tevens ambassadeur van Gulbergen24, de eerste hele ronde voorop. “De warmte maakte de prestaties alleen nog maar mooier en indrukwekkender. De steile klim van een kilometer, de technische afdaling en een aantal bochtige stukken door het bos, zorgden voor een zwaar en aantrekkelijk parcours. Voor het publiek was het mooi om te kijken naar de fietsers. En men wist ook de weg te vinden naar de vele demo’s, het gezellige terras, de eettentjes en natuurlijk de stands van de vele sponsors die het mooie evenement mede mogelijk hebben gemaakt”, aldus een enthousiaste Van Houts.
 
Ook de zeer tevreden en trotse voorzitter Benni Schrurs was vol lof over het evenement: “Geweldig te zien hoe zo’n tachtig vrijwilligers dit allemaal perfect hebben georganiseerd. Ook de sfeer en verbroedering tussen de deelnemers was hartverwarmend. Als organisatie zijn we verbaasd hoe snel ons idee voor een ATB-meeting in Brabant bij jong en oud én bij mannen en vrouwen is aangeslagen.
 
Nummer 1 t/m 3 voor het individuele klassement van de 24-uurs waren respectievelijk Jos Engelen uit Eindhoven (59 ronden van gemiddeld 24 minuten en 26 seconden, 454 kilometer afgelegd met een gemiddelde van 18,9 km/uur), Kristof Stes uit het Belgische Zandhoven (54 ronden) en Peter Smids uit Velp (50 ronden van gemiddeld 28 minuten en 54 seconden, 385 kilometer afgelegd met een gemiddelde van 16 km/uur). Jos Engelen in een eerste reactie: “Tot uurtje of twintig ging het gesmeerd. Daarna kreeg ik het zwaar. Gelukkig kon ik wat gas terugnemen, want ik lag inmiddels zes ronden voor op nummer 2. Ik heb 24 uur genoten van deze tocht. Alles was perfect geregeld en het parcours had alles in zich: zowel single tracks, technische stukken, lange paden en klimmen”
 
Nummer 1 t/m 3 voor het individuele klassement van de 6-uurs waren respectievelijk Job van Hout uit VHM (19 ronden van gemiddeld 19 minuten en 1 seconde, 152 kilometer afgelegd met een gemiddelde van 25,26 km/uur), Rob van Gestel uit Diessen en Joris van Oort uit Veghel.
 
In die eerste editie heeft de organisatie alles zelf moeten “uitvinden”; ervaringen met 24-uurs races waren er nauwelijks. Op alle vlakken heeft de organisatie kunnen leren. Gezien de ervaringen en de reacties van deelnemers, vrijwilligers, toeschouwers en sponsors werd besloten om ook de tweede Gulbergen24 te organiseren. Uit evaluatie bleek dat de deelnemers inderdaad vooral laaiend enthousiast waren. Tips van de deelnemers tezamen met eigen ervaringen van de organisatie en vrijwilligers zijn meegenomen naar de volgende editie.
 
De tweede editie werd gehouden op 29 en 30 september 2012. Het goede van editie 2011 bleef behouden. Er was weer een spectaculaire brug over het Eindhovens Kanaal , singletracks door de bossen, de klim en afdaling over de Gulberg en het deel over Bospark ’t Wolsven opgenomen in parcours.  Nieuw was dat de route door de evenemententent geleid werd (van 20 tot 8 uur); verder was bij de ingang van het evenement een brug gebouwd, waar de toeschouwers onderdoor gingen en de deelnemers over passeerden. Dat vormde een leuke eyecatcher, een gemak voor bezoekers en een extra uitdaging voor deelnemers.
 
De deelname werd beperkt tot ongeveer 700 deelnemers en maximaal 160 startende fietsers. Voor de inschrijving is steeds gesteld: vol is vol!; om die reden werd de inschrijving voor de 6-uurs race medio augustus gesloten en was ook de 24-uurs race half september helemaal vol.
  
Ook in 2012 bleek Eindhovenaar Jos Engelen de sterkste individuele 24-uurs deelnemer. Gedurende de avond en nacht sloeg hij zo’n gat met zijn volgers dat de overwinning gedurende de ochtend niet meer in gevaar kwam. Jos gunde zichzelf zelfs een korte rustpauze en een douche.”Na 24 uur: 58 ronden. Peter Smids schoof ten opzichte van 2011 een plaatsje op tot een zeer eervolle tweede plek met 52 ronden.
 
Voor het eerst was er vrouwelijke deelname op hetzelfde onderdeel: Petra de Bruin en Manon van de Sande. Een opvallende prestatie leverde eerstgenoemde. In de einduitslag werd ze zowaar derde overall, met evenveel ronden als de mannelijke nummer 2! Petra de Bruin had een hekel aan de stellage bij de ingang. Gedragen door het publiek en gesteund door haar echtgenoot kwam die schitterende prestatie geen moment in gevaar.
 
Ook voor de 6-uurs race was veel animo: 47 individuele, mannelijke en vrouwelijke deelnemers, tussen de 16 en 66 jaar. 
Wel 60 teams hebben de 24 uur gereden. Het Cycle Trend Testteam zette (uiteraard) de grootste afstand neer met onder andere Nederlands kampioen marathon Bas Peters. Liefst 81 ronden betekent een snelheid van wel 25 km/ uur! Maar het belangrijkste van alles: wel 60 teams hebben 24 uur lang enorm genoten van hun eigen Gulbergen24

De derde en vierde editie waren wederom succesvol in ook weer mooie weersomstandigheden. In de vierde editie hebben we het parcours in het bos andersom gelegd via een spectaculaire wisseling van het parcours met het “kasteel  Gulbergen”.  Door deze onderdoorgang kon het parcours kruisen en gingen de mountainbikers andersom het bos in. Zowel in 2013 als 2014 was er volop belangstelling van het publiek en vinden zij steeds meer de weg naar ons evenement.  Met live muziek, een optreden van Circodans uit België, luchtkussen, sfeerverlichting, snackbar en de deelnemers op en rond het parcours is er voor jong en oud volop belevenis. Voeg daarbij de mooie omgeving en uitzicht op de Gulberg.
 
Het aantal deelnemers is inmiddels gegroeid tot ruim 750 deelnemers en ruim 200 startende deelnemers.  Er zijn meer eenlingen en ook meer ploegen  met vaak minder mensen in een team.  Er was deelname vanuit geheel Nederland, teams uit België een team uit Engeland (al voor de 4e keer) en een individuele uit Duitsland. In 2013 hadden we 3 deelnemers die ooit op een Olympische spelen aanwezig waren: Bart Brentjes, Bas Peters en Rudi van Houts.
 
In beide edities was weer Jos Engelen die heerste in de individuele 24-uurs race en waren respectievelijk Bart Brentjes en Rudi van Houts die het meeste wegtrapte in de 6-uurs race. Hoofdsponsor SMA was in beide edities de beste in 6 uurs bedrijven team. Het team van Sportmax presteerde hetzelfde bij de bedrijven 24 uur. De teams Fijnfietsen, De Spartaan, Rubino/Ons Dorp en Bikers Heeswijk waren ook winnaars in de sport en funteams .
In 2014 was ook nieuw de Rudi van Houts klimtijdrit. Rudi zette een te kloppen tijd neer  over een nieuw uitgezet parcours  en snelde omhoog in een tijd van 1.35 min. Op het deels verlichte parcours naderde Liwald Doornbos uit Berlicum tot op 5 sec.  Speciaal aan deze klimtijdrit was dat die live was te volgen op een groot beeldscherm met spectaculaire beelden afgewisseld met reclame van sponsors en eerder opgenomen beelden.
 
De vijfde editie leverde geen verrassingen op: mooi weer én Jos Engelen op het podium. Je zou zeggen dat hij handigheid krijgt in het openen van champagneflessen. De beide dagen, 26 en 27 september hebben we genoten van prachtige sport, leuk randgebeuren en schitterend weer. De organiserende stichting Mountainbike Promotie Nuenen is trots op ruim 800 tevreden mountainbikers en vele bezoekers.

Zonder de enorme prestatie van de 24 en 6-uurs solorijders iets tekort te doen meldde voorzitter Frans van Dommelen: “Het is een blijft een breedtesportevenement in plaats van een wedstrijd en toch worden er bloemen uitgereikt.” Voor de vijfde keer gingen die naar Jos Engelen uit Eindhoven. Met 455 kilometer in een etmaal bleef hij Martijn Driedonks en de Belg Luc Smits ruim 1 respectievelijk 2 ronden voor. Jos zelf vond het een zwaardere race dan de eerdere vier.

In totaal reden 75 teams 24 uur. (Een estafetteteam bestaat uit 2 tot ongeveer 10 deelnemers. Zij geven een bidon met transponder door in de wisselstraat.) Bij de bedrijventeams was de winnaar Cylcetrend met 77 ronden oftewel 593 km op
korte afstand gevolgd door Cycling Performance Centre en Hurkmans op plaats drie. Bij Cylctrend reed Rudi van Houts mee als gastrijder. De Olympisch deelnemer is ambassadeur van Gulbergen24. De grootste afstand van de 24 uurs (in de Sportklasse) werd afgelegd door Velosoof met 80 ronden op korte afstand gevolgd door Atbeasts1 en ATBBikersracingteam. Ook de dames van Ons Dorp kwamen op het podium als enige damesteam. Beste Funteam was MilenniumWheels met 76 ronden, een fractie voor de Powerbikers en Rings-Goirle. Maar eigenlijk hadden alle deelnemers enorm veel “fun”, klasse!

De 6-uurs finishten natuurlijk zaterdag om 19 uur. Winnaar individueel was (niemand minder dan) oud-Olympisch kampioen Bart Brentjens. Bij de 6-uurs teams legde Bikesight de grootste afstand af.

Weer een FORMIDABEL weekend dankzij de enthousiaste groep vrijwilligers, sponsoren, deelnemende mountainbikers, en een ieder die een bijdrage levert aan het evenement.
Nog
dagen
0
0
0
uur
0
0
minuten
0
0
seconden
0
0
tot de start